Slachthuis wordt nieuwe hotspot voor Haarlem

8 oktober '20

Een karakteristiek monument met een fraaie en degelijke fin-de-siècle-architectuur, zo is het Slachthuis te typeren. Helaas is het in verval geraakt en toe aan een grondige opknapbeurt. Architect Hans van Heeswijk gaat samen met zijn team het pand en de bijbehorende gebouwen een tweede leven geven zodat het weer mee kan in de 21e eeuw. “Hiermee behouden we het industriële, architectonische erfgoed én creëren we een nieuwe hotspot voor Haarlem.”

image alt

Culturele reuring door popcentrum

Het Slachthuis is het hoofdgebouw op het terrein, daarnaast zijn er nog de directeurswoning, de kantine met kantoren en de stallen. Allemaal in dezelfde stijl en allemaal worden ze zorgvuldig door Van Heeswijk architecten onder handen genomen. Het hoofdgebouw wordt als eerste aangepakt. “Het Slachthuis gaat een cultureel bedrijfsverzamelgebouw worden, met het popcentrum en popschool als middelpunt. Hier jammen straks bandjes, krijgen kinderen gitaarles en komen beginnende artiesten optreden. Met voorzieningen als een grand café en terras wordt dit een echte culturele hotspot.”

image alt

Karakteristieke bedrijfsruimte

In het Slachthuis kunnen culturele ondernemers en creatievelingen straks ook een bedrijfsruimte huren. “Midden in het gebouw ligt de ‘slachtstraat’, waar vroeger het vlees doorheen werden vervoerd; eerst naar de slachtruimtes en daarna naar de koelruimtes. Deze lange, brede gang maken we licht en open en die geeft straks toegang tot de bedrijfsruimtes er rondom heen.” In het slachthuisgebouw zit ook een watertoren waar vroeger water in werd bewaard, waarmee de slachterij werd schoongespoten en ijs werd gemaakt om te koelen. Ook in dit iconische deel van het gebouw is plek voor bedrijfsruimte. “De watertoren is toch wel een landmark in het gebied,” meent Van Heeswijk. “Heel karakteristiek met een eigen uitstraling. Hoe mooi is het als je kunt zeggen dat je kantoor in de watertoren is gevestigd?”

Lees het hele interview

Wil jij wonen in het Slachthuisdistrict?

Bekijk het woningaanbod, laat je gegevens achter door je aan te melden voor de projectfase en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. De planning is dat in november de eerste 64 woningen in gebouw 3, 4 en 5 in verkoop gaan.

Schrijf je in en blijf op de hoogte!
  Haarlem-Oost West Thuis Best
  Perfect bereikbaar