Nieuwbouw is de omlijsting van het oude Slachthuis

Als geboren Haarlemmer, muzikant én architect past het Slachthuisdistrict als een jas bij Joeri van Ommeren. Met zijn team van Van Ommeren Architecten is hij verantwoordelijk voor de nieuwbouw die in het Slachthuisdistrict verrijst. “De nieuwbouw met zijn rijkdom aan woningtypes omlijst de oude gebouwen van het Slachthuis, waarin ook het nieuwe popcentrum zich vestigt. Een dynamische stadse plek om te wonen.”

Wonen voor iedereen én met oog op de toekomst

Dynamisch, inclusief, duurzaam en passend bij het Haarlemse. Dat zijn de termen die als vanzelf bij Joeri van Ommeren naar boven komen als je naar het Slachthuisdistrict vraagt. Hij geeft daarbij een inspirerende inkijk in het gebied. Joeri: “Ik vind het als architect en als Haarlemmer een eer om hieraan mee te werken. In het Slachthuisdistrict komt alles samen. In het oude Slachthuis bloeit straks de Haarlemse muziekscène en voel je de stadse dynamiek. De karakteristieke gebouwen liggen als parel binnen het nieuwe woongebied. Dat een rijkdom aan woningtypes heeft - klein en groot, huur en koop - zodat het echt een inclusieve buurt wordt. Water en groen verbinden alle onderdelen van het plan.”

image alt

Nieuwbouw en oudbouw versterken elkaar

Joeri is verantwoordelijk voor de nieuwbouw in het Slachthuisdistrict. Er komen 6 gebouwen die de karakteristieke oude gebouwen en het Slachthuisplein omlijsten. “Door met de architectuur van de nieuwbouw aan te sluiten op de karakteristieken van het slachthuis, versterken de verschillende gebouwen elkaar. We creëren rust in het straatbeeld, doordat het metselwerk bijvoorbeeld dezelfde baksteen-penantenstructuur krijgt. Daarnaast pakken we ook uit: we maken groene kopgevels met metselwerkreliëfen, waar planten door de metselwerkdetails heen lijken te groeien.”

image alt

De natuur doet zijn werk

Deze ‘verticale tuin’ is niet zomaar in het plan gebracht, groen en water zijn verweven in het Slachthuisdistrict. “We willen met het Slachthuisdistrict een gezonde, duurzame omgeving creëren. Dit doen we onder meer door te zorgen voor een goede biodiversiteit: bomen, planten en bloemen die vogels en insecten aantrekken, nestkasten voor diersoorten die nu ook al in het gebied wonen. Het vele groen houdt het regenwater in het gebied vast, waardoor er buffers voor in droge periodes ontstaan. In het Slachthuisdistrict versterkt de natuur elkaar. Nog een voordeel van groen: het zorgt voor koeling, en dat is fijn midden in de stad.”

Zachte overgangen van privé naar publiek

Naast zorgen voor een gezonde leefomgeving heeft het groen nog een functie binnen het Slachthuisdistrict. Op het plein komt een pergola die zorgt voor een overgang tussen de nieuwe en oude gebouwen, maar ook tussen privé- en publieke ruimte. “Woon je aan het plein, dan heb je een privétuintje die overloopt in het plein. De pergola creëert een natuurlijke afscheiding. Het is hiermee eenvoudig om je verbonden te voelen met het leven op het plein en toch een plek voor jezelf te hebben”, vertelt Joeri hierover. “Die verbondenheid en gelegenheid tot ontmoeting komt op meerdere plekken in het plan terug. Zo heeft een van de gebouwen een collectieve binnentuin, waar je gemakkelijk contact legt met je buren.”

image alt

Gebouw 3 - Hedendaagse rood-zwartwoningen

Typisch Haarlems zijn de huizen met een rood en een zwart huisnummer, wat aangeeft of het een bovenwoning of benedenwoning betreft. In gebouw 3 komt dit op een hedendaagse manier terug, vertelt Joeri: “Studio's en appartementen op alle lagen en op de eerste verdieping vind je de rijwoningen met een eigen daktuin. Met een gezamenlijke ingang kom je elkaar toch regelmatig tegen. De rijwoningen pakken de reuring mee van het Slachthuisplein waaraan ze liggen, én hebben de luxe van een eigen buitenruimte.”

image alt

Gebouw 4 - Familiewoningen aan het water

Gebouw 4 ligt aan het water en kent de meeste vierkante meters per woning, noem het XL-familiewoningen of herenhuizen. Joeri: “Deze woningen zijn bedacht voor grotere huishoudens, of zelfs dubbele huishoudens of meerdere generaties. Er is ruimte voor een woonkamer op de begane grond of juist op de eerste verdieping, en er zijn minimaal 4 slaapkamers. De huizen liggen iets verder weg van de dynamiek van het Slachthuisplein, en hebben de luxe van een vrij uitzicht over groen en water. De achtertuin loopt namelijk over in het groen van de Gouwwetering.”

image alt

Gebouw 5 - Collectieve tuin, plein en Gouwwetering

De collectieve binnentuin hoort bij gebouw 5. Dit gebouw bestaat uit rijwoningen aan het plein, pleinlofts en kadelofts gelegen aan de Gouwwetering. “De collectieve tuin ligt op de eerste verdieping waar ook de voordeuren van de rijwoningen aan liggen”, vertelt Joeri. “Zie het als een gemeenschappelijk parkje waar je doorheen wandelt als je thuis komt. Het is straks volledig ingericht, met een doordacht beplantings- en bewateringsplan. Hierdoor ziet het er geweldig uit en heb je een rustige plek waar de kinderen veilig kunnen buitenspelen.” 

Welke woning past bij jou?

Een studio, 2-kamerappartement, rijwoning of herenhuis: voor elk type huishouden vind je hier een comfortabele woonruimte. En dat op zo’n duurzame en dynamische plek als het Slachthuisdistrict! De verkoop van de eerste fase start begin oktober. Kom jij hier ook stads wonen?

Wat gebeurt er de komende tijd? Bekijk de planning
Wil jij hier wonen? Ontdek het woningaanbod